ثعلب Orchis Maculata L . از خانواده ثعلب OrchidaceaeانگلیسیCrow _ Foot , Spotted orchis نامهای رایج: حضیالثعلب (بیضه روباه)، ثعلبی، شاطریون، سعلب. ثعلب گیاهی است پایا و چندساله و دارای گلهای خوشهای و برگهای پهن،برگهای تحتانیش به نوک باریک و
تیزی منتهی میشوند و برگهای فوقانیش معمولاًدارای لکههایی به رنگ قهوهای است. گلهایش صورتی یا سفید با خطوط و نقاطبنفش یا ارغوانی است. رنگ پوسته غدد زیرزمینی صورتی و داخل آن سفید است.طعم آن کمی شیرین، لزج و کمی تند است. معمولاً غده ثعلب در اوایل تابستان میرسد.ثعلب دارای ئیدرات کربن، قند، مقداری موسیلاژ شبیه باسورین، آمیدون تغییرشکل یافته، مواد پروتئیدی، و در آردی که از فکول غده بهنام ثعلب بدست میآیدمقدار زیادی مواد لعابی (موسیلاژ) و مادهای شبیه صمغ غربی و نشاسته و مواد رنگی و مقدار کمی املاح معدنی و مقدار جزئی اسانس است که پس از خشکشدن گیاه بهصورت کومارین درمیآید. قسمت مورد استفاده ثعلب غدههای زیرزمینی آن است که در تابستان از زمینخارج کرده پس از تمیز کردن و در حالت خام به نخ کشیده و میخشکانند. خواص و اثرات دارویی: طبع ثعلب گرم و مرطوب است. ثعلب دارای خواص مقوی و مغذی، نرم کننده سینه، قابض، مفرح، خونساز، خلطآور،ضد سوداء، زیادکننده اسپرم و مقوی قوه باه، مقوی نعوظ، مقوی اعصاب است. ثعلب در موارد سرماخوردگی، رفع حالات تحریکی و التهابی سینه یادستگاه گوارشی، رفع اخلاط خونی، کزاز، رفع نفریت، ورم مثانه و اسهالهای ساده،تشنج یابس، تقویت اعصاب، گرفتگی صدا، رفع خستگی و تجدید قوای جسمی،تقویت نیروی جنسی، فلج، لقوه، لاغری، ورم روده، انزال زودرس، کم خونی،کوفتگی گوش، کودکان ضعیف، تحریکات خشن سینه، درد عضلات و حصبه بهکارمیرود. ثعلب محرک شهوت، مقوی نعوظ و مولد منی است. همچنین مقوی اعصابو رفعکننده تشنجات کزازی شکل (رعشه) است. اگر ثعلب را با روغن گل سرخ یا روغن زیتون مخلوط کرده و بهصورت خمیردرآورده و آهسته به موی سر بمالند مانع ریزش مو و برای تقویت و رشد مو مفیداست. از جوشانده 18 تا 20 گرم ثعلب در یک لیتر آب جهت درمان ورم کلیه(نفریت)، ورم مثانه، رفع ورم حاد روده در بیماری حصبه صبح و ظهر و شب یکاستکان تناول نمایند. شیاف برگ آن با زعفران و کمی مشک قبل از آمیزش جنسی جهت نازائی بهکارمیرود |