ترکیبات شیمیایی گیاهان دارویی

گل انگشتانه Digitalis Porporea ترکیب شیمیایى :
بر روى دیژیتال ، بررسى هاى دامنه دارى در طى سالهاى متمادى در کشورهاى مختلف به عمل آمد در سال 1845 توسط دانشمندان از دیژیتال ماده  


 

 گل انگشتانه Digitalis Porporea


ترکیب شیمیایى :
بر روى دیژیتال ، بررسى هاى دامنه دارى در طى سالهاى متمادى در کشورهاى مختلف به عمل آمد در سال 1845 توسط دانشمندان از دیژیتال ماده مؤثر و آمرفى به دست آمد که دیژیتال Digitalin نامیده شد. بعدا توسط Nativelle در سال 1868 دیژیتال متبلور به دست آمد.
مخلصه Linaria Volgaris ترکیب شیمیایى :
بررسى هاى قدیم وجود گلوکزیدهاى مختلف نظیر لینازینLinasina لنیارکرین Linaracrin لینازین Linaresine لینارسو مین Linarosmineاسیدهاى آلى مختلف مانند اسید آنتى ریننیک Antirhinque.Acاسید فرمیک ، اسید سیتریک ، اسید تانیک ، اسید مالیک ، صمغ ، قند، پکتین و بلوریهائى شبیه هسپریدین Hisperidine احتمالا داراى ترکیبات سیانوژنتیک را در آن نشان داده است .
گلهاى این گیاه داراى نوعى فیتوسترول ، پارافین ، مانیت ، ماده روغنى مواد قندى مختلف ، تانن ، اسیدهاى آلى لینارین و پکتولینارین ، آنتوکسانتین و آنتوکیرین است .
سیزاب Veronica Becabongaترکیب شیمیایى :
در اعضاى این گیاه مواد نظیر تانن ، نوعى گلوکزید، ساپونین ، یک ماده تلخ ، ید به مقدار کم و غیره یافت مى شود.
پنج انگشت ، فلفل ، فلفلبرى Vitex Angus Castus ترکیب شیمیایى :
بررسیهاى شیمیایى جدیدى که بطور دقیق ، مواد موجودى در اعضاى این گیاه را نشان مى دهد بر روى آن به عمل نیامده است . تمام قسمتهاى گیاه داراى نوعى اسانس مخصوص است که مرکب از سینئول و احتمالا سابى نن Sabinene پى نن Pinene و سزکوئى ترین مى باشد. میوه اش داراى معادل 47 درصد از این اسانس است Malt در سال 1908، تان نوزیدهائى که از مواد رنگى به حساب مى آید به نامهاى وى تکسین Vitexineوى تکسینین Vitexinine از آن به دست آورد.
نعناع ، لمام Menta Piperata ترکیب شیمیایى :
برگ تازه گیاه داراى تانن ، یک ماده تلخ و 5/2 درصد اسانس است مقدار درصد این اسانس در برگ خشک به 2 و حتى یک درصد تقلیل مى یابد. گیاه پرورش یافته در کشورهاى نسبتا سرد و مرطوب ، مقدار زیادترى اسانس تولید مى کند ضمنا اگر در زمین زراعى ، گیاه در سایه قرار گرفته باشد، مقدار درصد استرهاى مانتول در آن کم مى گردد در حالى که یخبندان ، عمل عکس انجام مى دهد.
پونه Menta Pulegium ترکیب شیمیایى :
اعضاى مختلف این گیاه داراى تانن ، مواد رزینى ، مواد پکتیکى ، قند و اسانس است ، این اسانس که مقدار آن بر حسب واریته هاى مختلف گیاه و مشخصات محل رویش ، از 40 تا یک درصد تغییر مى کند داراى 75 تا 90 درصد از ترکیبات ستن دار مخصوصا پوله ژون Pulegeone به فرمول C10 H16 O الکلهاى توتال (مانتول آزاد و استات دومانتیل ) به مقدار 7 تا 12 درصد لیمونن و دیپانتن است . داراى اسانسى است که در آن آزونس وجود دارد، در برگ آن هیسپریدین یا دیوس مین مشخص ‍ گردیده است .
مرزه Saturia Hortensis ترکیب شیمیایى :
داراى تانن ، مواد چرب ، قندهاى مختلف و اسانسى به مقدار یک در هزار است .
و اسانس آن اگر از گیاه پرورش یافته تهیه شده باشد داراى 30 درصد کارواکرول و 20 تا 25 درصد سیمن Symene است در حالى که در نوع وحشى گیاه مقدار نسب کارورکرول به 40 درصد نیز مى رسد به علاوه داراى ترپن و نوعى فنل با ترکیبى که هنوز به خوبى شناخته نشده مى باشد.
اسانس مرزه ، مایعى بیرنگ یا مایل به زرد و داراى وزن مخصوصى بین 895 و 913 است . در اثر، کلروفرم الکل ، اتر و دوپترول و روغنهاى چرب نیز حل مى شود.
تاریخچه ، به نظر مى رسد که نخستین بار در ایتالیا اقدام به پرورش این گیاه شده باشد. پزشکان قرون وسطى براى آن اثر معالج نقرس قائل بودند و در قرن 15 و 16 میلادى نیز مردم آن را داروئى مقوى ، سقط کننده جنین و رفع فلج مى دانستند. در سال 1582 میلادى موفق به استخراج اسانس از مر زه گردیدند و در سال 1933 نیز دانشمندى به نام Schultrik آنرا داروى رفع اسهال با اثر قاطع اعلام داشت .